Mayonaise met druivenpitolie

Heb je al eens gekeken naar het aantal ingrediënten op een pot mayonaise? Het zijn er vaak toch een aantal  zoals bv suiker en ook E-nummers die je nu eenmaal beter vermijdt. Bovendien worden er dikwijls goedkopere oliesoorten gebruikt zoals raapzaadolie, maisolie… die minder gezond zijn. 

 

Als je zelf mayonaise maakt :

 

  • heb je slechts 4 ingrediënten nodig
  • je kiest zelf een kwaliteitsvolle olie
  • je voegt kruiden toe naar eigen smaak 

 

Kortom: je weet wat je eet!

mayonaise met druivenpitolie

Benodigdheden

Voor 250 ml

  • 250 ml druivenpitolie
  • 1 ei (enkel eigeel nodig)
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 scheutje azijn

 

Mogelijkheden om te kruiden:

 

  • Zwarte peper en bergzout
  • Paprikapoeder
  • Cayennepeper
  • Currypoeder
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • ….
 

Allergeeninfo: ei en mosterd

 

Tip:

  • Voor een neutrale mayo gebruik je zwarte peper en beetje bergzout.
  • Maak  variaties met de kruiden zoals hierboven aangegeven in functie van de gerechten waarbij je de mayo serveert.
  • Meng 1 el mayo met 2 el volle yoghurt en voeg kruiden toe, zo krijg je een lekkere dressing.
  • Mix verse peterselie door de mayo of een stuk rijpe avocado en je hebt een “groene” mayo die je gerechten opvrolijkt.
  • Gebruik ook eens biologische sesamzaadolie
  • Bewaart ongeveer 1 week in de koelkast.

Werkwijze

totale tijd 35 minuten

  1. Zorg dat de olie en het ei op kamertemperatuur zijn. Dit is belangrijk.
  2. Gebruik een hoge smalle beker waar de staafmixer in past en zorg dat de beker en staafmixer vetvrij zijn.
  3. Splits het ei en doe het eigeel in de beker. Het eiwit gebruiken we niet.
  4. Voeg de mosterd en azijn toe.
  5. Voeg de droge kruiden toe (zie *).
  6. Roer even om met een garde zodat alles zich mengt.
  7. Voeg nu de 250 ml olie toe.
  8. Plaats de staafmixer op de bodem van de beker en start met mixen maar laat de staafmixer voorlopig even op de bodem staan.
  9. Je zal merken dat de mayo zich vormt en vervolgens haal je de staafmixer langzaam naar boven zodat alle olie verwerkt wordt.
  10. De mayo is klaar!
  11. * Wil je peterselie of avocado toevoegen dan doe je dit nu en haal je de mixer nog even door de mayo.
  12. Is de mayo te dik dan voeg je een beetje lauw water toe en meng je met een garde tot de gewenste dikte is bekomen.