Misosoep

vegetarisch – gluten-en lactosevrij

 

Geef een schwung aan je immuniteit door af en toe misosoep te maken.
Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen in combinatie met rijst of gerst en rijk aan vitaminnen, mineralen, eiwitten, omega 3 vetzuren en onverzadigde vetten. Doordat de sojabonen gefermenteerd zijn, zijn er goede bacteriën ontstaan die lief zijn voor je darmen en je spijsvertering ondersteunen.
 
In dit recept houd ik het heel eenvoudig door enkel groenten en miso met elkaar te combineren. Het kost je slechts 30 minuten om alle voordelen van groenten en miso op tafel te toveren.
 
Miso groentesoep

Benodigdheden

Voor 2 personen

Dit is een ideale soep om restjes van groenten te verwerken.

Bijna alle groenten komen in aanmerking voor deze soep; behalve groenten die snel stuk koken zoals bv tomaten  zijn minder geschikt.

 

  • Een flinke portie fijngesneden groenten zoals bv: ui, paprika, koolrabi, courgette, bleekselder, broccoli, bloemkool, prei, wortel, groene kool, kastanjechampignons…. Je maakt een mix van wat je in huis hebt of wat je graag eet.
  • Een stukje gember als je dat lust (1 cm)
  • 2 teentjes verse knoflook
  • 1 à 2 eetlepels ongepasteuriseerde misopasta (zie tip)
  • Zwarte peper en bergzout of Herbamare
  • Water
  • Scheutje extra vièrge olijfolie of kokosvet
  • Kruiden zoals bv curcuma, paprikapoeder, tijm…

 

 

Allergeeninfo: selder indien je dit zou toevoegen aan je groentenmix

 

Bereiding

Bereidingstijd

  1.  Snijd alle groenten fijn en spoel ze.
  2. Verwarm een flinke scheut olijfolie of kokosvet in een ruime pan en stoof de groenten op een zacht vuur.
  3. Kruid met wat je lekker vindt: curcuma, paprikapoeder, snuifje cayenne, tijm, gember…en zwarte peper. Zout voeg je pas toe als de soep klaar is.
  4. Laat de kruiden nog even meestoven en voeg vervolgens water toe.
  5. Als de groenten beetgaar zijn voeg je 1 eetlepel miso toe en laat je de soep niet meer koken. Roer de miso los met een vork in de warme soep. Proef en voeg eventeel nog wat miso toe (zie tip).

Tips: 

  • Ongepasteuriseerde miso vind je bij de bio producten.
  • Hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak.
  • De smaak van miso valt onder de noemer “umami” en is de 5e smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is een smaak waar wij niet zo eigen mee zijn en daarom is het goed dat je de miso geleidelijk toevoegt en proeft.
  • Laat de soep niet meer koken eens de miso is toegevoegd.
  • Deze soep is minder geschikt om terug te verwarmen of om in te vriezen omdat de miso dan te uitgesproken kan gaan smaken.