Veldsla met rauwe broccoli en limoendressing

lunch – lunchbox – gluten-en lactosevrij – vegetarisch

 

Deze groene salade is een bom aan vitaminen en een streling voor het oog. De rauwe broccoli zorgt voor een extra “bite” waardoor je je spijsvertering goed aan het werk zet. In dit recept gebruiken we ook de steeltjes die heel fijn gesneden worden.

De combinatiemogelijkheden zijn oneindig: met een eitje, stukje kip, vis, haloumi, geitenkaas of feta…

Ook ideaal om mee te nemen in de lunchbox of voor een picnic. 

Veldsla en broccoli

Benodigdheden

Voor 2 personen

  • 100 gr veldsla
  • 150 gr broccoli
  • 1 sjalot
  • 1 teentje verse knoflook
  • een paar gedroogde tomaatjes
  • 1 el pompoenpitten of andere pitten/noten
  • 1 of 2 eieren
  • verse kruiden zoals bv bieslook, peterselie
 

Voor de dressing:

  • 2 el limoensap
  • 2 el extra vièrge olijfolie
  • 1 tl graanmosterd
  • 1/2 koffielepel biologische honing
  •  zwarte peper en bergzout

Allergeeninfo: – ei (kan vervangen worden door vis, vlees, haloumi, geitenkaas), mosterd (kan weggelaten worden).

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Spoel de veldsla grondig en zwier droog.
  2. Verwijder de broccoliroosjes van de grote stam en snijd de roosjes samen met het steeltje heel fijn met een groot keukenmes.
  3. Versnipper de sjalot en het teentje knoflook alsook de verse tuinkruiden en de gedroogde tomaatjes.
  4. Maak de dressing met alle ingrediënten.
  5. Pocheer het ei: kook een ruime hoeveelheid water en voeg een scheutje azijn toe. Als het water kookt, breekt je het ei voorzichtig in het water en kook het gedurende 3 of 5 ‘ afhankelijk van je voorkeur.
  6. Meng alle groenten en tuinkruiden. Voeg de dressing en pompoenpitten toe en meng. 
  7. Werk af met het gepocheerd ei en kruid eventueel nog met wat zwarte peper en zout.

Tips: 

  • Varieer door het ei te vervangen door gebakken kip, kalkoen, makreel, tonijn, gebakken haloumi, geitenkaas, feta…
  • Ideaal om mee te nemen in de lunchbox of voor een picnic. Doe de dressing er dan pas bij op het ogenblik dat je de salade gaat eten.
  • De hoeveelheden van de groenten en kruiden zijn indicaties; bij een salade kunnen deze naar eigen smaak en behoefte aangepast worden.