Rabarber-Appel Crumble

ontbijt – dessert – tussendoor – (lactosevrij) – vegetarisch

 

Rabarber is een groente maar door de fris zure smaak wordt het vaak als fruit bestempeld. 

Rabarber is caloriearm, rijk aan vezels en een goede bron van antioxidanten met o.a. quercetine. 

De zure smaak combineer je het best met zoete ingrediënten zoals aardbei, abrikoos, appel… waardoor de smaken in balans komen.

Dit kan ook perfect als een ontbijt gegeten worden voor een frisse start van de dag.

Rabarber

Benodigdheden

Voor 4 personen

Voor de crumble:

  • 75 gr speltmeel
  • 75 gr havermoutvlokken die je tot meel mixt in de blender
  • 50 gr noten grof gehakt
  • 75 gr ongezouten roomboter of kokosvet
  • 1 el biologische honing
  • Snuifje zout

 

Voor de vulling: zorg voor +/- een  50/50 verhouding appel/rabarber

  • 2 appels
  • 2 stelen rabarber
  • paar gedroogde ongezwavelde abrikozen in stukjes gesneden
  • 2 el noten grof gehakt
  • 1 el citroensap
  • 1 el biologische honing
  • Snuifje kaneel voor de liefhebbers

Allergeeninfo: gluten, lactose of kies voor kokosvet ipv boter voor een lactosevrije versie

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder)
  2. Schil de appelen en rabarber en snijd in kleine stukjes. Snijd de rabarber fijn zodat ze goed garen.
  3. Meng met alle overige ingrediënten voor de vulling en giet in een ovenschaal.
  4. Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed met je handen. De boter mag je niet vooraf smelten! Deze wordt zacht door het kneden.
  5. De brokkelige massa verdeel je over het rabarber/appelmengsel en zorg dat alles goed bedekt is. Duw eventueel wat aan met de bolle kant van een lepel.
  6. Plaats in de oven voor 20 ‘en na 10’ doe je enkel nog onderwarmte zodat het fruit goed gaart. Leg eventueel een vel bakpapier op de crumble zodat deze niet verbrandt.

Tips: 

  • Je kunt de boter vervangen door kokosvet voor een lactosevrije versie.
  • Wissel eens af met rode vruchten ipv appel of ipv rabarber.
  • Honing kan vervangen worden door 1 el kokosbloesemsuiker.
  • Serveer met een bolletje vanille ijs voor een feestelijke toets.
  • Je kunt de crumble volledig voorbereiden, bewaren in de koelkast en pas later bakken.
  • Resterende crumble kun je ook even opwarmen in de oven.