Asperges

Tot 24 juni kunnen we terug volop genieten van het witte goud.

Asperges bestaan voor 90% uit water, zijn dus caloriearm en bevatten heel wat gezondheidsbevorderende vitamines en mineralen.

Bereiden: 

  • Stomen of kort blancheren in een bodempje water voor het behoud van de vitamines en mineralen.

Bewaren:

  • Zorg bij aankoop dat de asperges er fris en stevig uitzien zonder bruine vlekken.
  • Wikkel ze na aankoop direct in een vochtige theedoek en bewaar in de koelkast.

Gerechten:

  • Er zijn tal van gerechten waarin asperges kunnen verwerkt worden: klassiek, soep, salades, quiche… Hieronder 4 eenvoudige maar heerlijke aspergerecepten.
 
Asperges

Benodigdheden

Voor 2 personen

Asperges à la Flamande:

  • 16 asperges 
  • 2 hardgekookte eieren
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • Beetje muskaatnoot
  • Zwarte peper en eventueel wat Herbamare kruiden
  • Fijngesnipperde tuinkruiden zoals bv peterselie of bieslook
  • Wil je dit als voorgerecht eten; neem dan 8 asperges voor 2 p

 

Quiche met asperges:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 200 ml room of een plantaardige variant
  • 5 gestoomde of geblancheerde asperges in stukjes gesneden
  • Mogelijkheden: 3 plakjes gerookte zalm of 4 plakjes Serranoham, wat rauwe jonge spinazie, gedroogde tomaatjes, gestoomde broccoli….
  • Kruiden zoals bv paprikapoeder, harissa, Herbamare met chili, zwarte peper
  • Verse tuinkruiden voor de afwerking

 

Groene lentesalade met gebakken asperges:

  • 150 gr veldsla en/of ruccola
  • 5 gestoomde asperges
  • 200 gr kipfilet
  • 1 trosje kerstomaatjes of 2 eetlepels gedroogde tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • Extra vièrge olijfolie
  • 1 koffielepel biologische honing
  • 1 eetlepel azijn zoals bv: frambozen, rode wijn, witte wijnazijn…
  • Zwarte peper en Herbamare
  • Verse tuinkruiden: peterselie, bieslook

Allergeeninfo: 

  • Asperges à la Flamande: lactose, ei. De boter kan vervangen worden door een vinaigrette van olijfolie met wat frambozenazijn en een vleugje honing.
  • Quiche met asperges: ei, lactose, gluten
  • Groene lentesalade: azijn: deze kan vervangen worden door limoensap.

Bereiding

Bereidingstijd

Asperges à la Flamande:

  1.  Schil de asperges en snij ongeveer anderhalve cm van de onderkant. Bewaar de schillen en de “kontjes” voor soep (zie tips).
  2. Stoom de asperges of blancheer ze in een bodempje water met wat groentebouillon tot ze beetgaar zijn.
  3. Plet de hardgekookte eieren met een vork.
  4. Smelt de roomboter op een zacht vuur en voeg wat muskaatnoot toe.
  5. Als de asperges beetgaar zijn laat je ze op een propere keukendoek even uitlekken.
  6. Leg ze op een warm bord en werk af met het geplette ei, de versnipperde tuinkruiden en wat gesmolten boter.
  7. Voeg als laatste nog wat zwarte peper en beetje Herbamare toe.

Quiche met asperges:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Bestrooi met 1 eetlepel paneermeel en kruid goed met zwarte peper en Herbamare.
  3. Klop met een garde de eieren en de room en voeg kruiden toe naar eigen smaak.
  4. Kies zelf met welke ingrediënten je de asperges wil combineren: zalm of Serranoham, verse rauwe spinazie of gestoomde broccoli….Snijd alles in stukjes en voeg toe aan het mengsel. 
  5. Giet het mengsel in de taartvorm en leg er de gekookte stukjes asperge tussen.
  6. Zet in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten. De taart is gaar als je erin prikt en het ei/roommengsel niet meer vloeibaar is.
  7. Serveer  met een frisse salade en verse tuinkruiden. 

Groene lentesalade met gebakken asperges:

  1. Bak de kipfilet in wat olijfolie en kruid met je favoriete kruiden.
  2. Maak een vinaigrette met 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, 1 koffielepel honing. Voeg extra azijn toe indien gewenst. Kruid met peper en/of Herbamare.
  3. Snipper de sjalot en de look fijn.
  4. Bak de gestoomde asperges heel even aan in wat olijfolie of ghee.
  5. Spoel de veldsla en/of ruccola, zwier droog en meng met de sjalot, de look, de tomaatjes en de vinaigrette.
  6. Snij de gebakken kipfilet in dunne plakjes en meng onder de salade.
  7. Voeg als laatste de gebakken asperges toe die je in stukjes gesneden hebt.

Tips: 

  • Aspergesoep: stoof de schillen en de kontjes in wat olijfolie of ghee. Voeg een kruidenbouillonblokje toe en laat nog even meestoven. Voeg water toe en laat een uur zacht koken tot je een heerlijke bouillon hebt. Zeef de bouillon. Maak een roux van 60 gr roomboter en 60 gr bloem en gebruik de aspergebouillon om aan te lengen tot je de gewenste dikte van soep bekomt. Voeg nog wat stukjes gestoomde asperges toe en verse tuinkruiden. Werk af met flink wat zwarte peper. Heb je bouillon over dan kan je deze invriezen.
  • Asperges rauw invriezen: schil de asperges en verwijder anderhalve centimeter van de onderkant. Niet spoelen! Leg ze naast elkaar in een plastic zakje en vries in. Leg ze diepgevroren in de stoompan of blancheer ze in wat warme bouillon. Laat ze niet eerst ontdooien!!