Salade van krieltjes, postelein, venkel en radijs

hoofdmaaltijd – lunchbox – vegetarisch – gluten-en lactosevrij

Straks duiken we terug de keuken in voor heerlijke stoofpotjes en ovenschotels…maar voor het zover is genieten we nog even van een heerlijke salade met postelein en krielaardappeltjes.

Een maaltijd met postelein is een echte krachtpatser! Het bevat meer ijzer dan spinazie. Daar zou Popeye nog wel eens jaloers van kunnen zijn!

 

We geven je 2 dressings om deze salade af te werken.

postelein

Benodigdheden

Voor 4 personen

  • 1 kg krielaardappelen gekookt en afgekoeld
  • 1 bos radijzen
  • 3 bosuitjes of 3 sjalotten
  • 1 venkel
  • Bieslook of (blad)peterselie 
  • 1 bundel postelein 
  • Optioneel nog wat kiemen (bieten- broccoli-of rodekool kiemen)

 

Voor dressing 1:

  • 1 flinke el mayo
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 el mosterd of als alternatief kan je cayennepeper of paprikapoeder gebruiken
  • Zwarte peper en beetje zout
  • Versnipperde bieslook

 

Voor dressing 2:

  • 6 el extra vièrge olijfolie
  • 3 el appel – of frambozenazijn
  • 1 tl honing
  • Zwarte peper en beetje zout

Allergeeninfo: mosterd (zie alternatief), ei (kies een vegan mayo), lactose (kies een plantaardige yoghurt)

Bereiding

Bereidingstijd

  1. Snijd de gekookte en afgekoelde krieltjes, indien nodig, in kleinere stukken.
  2. Spoel alle groenten en snijd de venkel en radijsjes flinterdun. Leg de radijsjes in ijskoud water zodat ze fris blijven.
  3. Versnipper de sjalot of bosui alsook de peterselie of bieslook.
  4. Meng de aardappelen met de versneden groenten en de postelein. Kruid met zwarte peper.
  5. Voeg 2/3 van de dressing toe en laat 15′ rusten.
  6. Voeg net voor het serveren de rest van de dressing toe + garneer eventueel nog met wat kiemen.

Tips:

  • Dit gerecht kan perfect mee in de lunchbox. Voeg de dressing pas toe als je gaat eten.
  • Varieer met groenten: wortel, boontjes, ruccola, waterkers, komkommer, dunne plakjes koolrabi.
  • Varieer met kruiden: basilicum, munt, bieslook, verse tijm en rozemarijn.